De Mojito Cocktail - De verfrissende Cubaanse Highball

Op een bijzonder warme zomerdag wordt het niet verfrissender dan een Mojito cocktail. Deze Cubaanse klassieker is eenvoudig en toch lekker en is een van de bekendste highballs op basis van rum ter wereld, en zelfs nog meer in Europa. Een mengsel van witte rum, suiker, limoensap, sodawater en munt, de Mojito is ongetwijfeld een favoriet van velen.

Het verhaal van de Mojito cocktail is diep geworteld in de traditionele geschiedenis van de natie en één van haar culturele iconen. Het begint in Cuba, van waaruit het steeds weer opnieuw wordt verteld in vele bars en huizen in verschillende delen van de wereld. Hier is een beetje over zijn wortels.

Als u in de stemming bent om op maat gemaakt te worden in deze fantastische cocktail - verken onze Mojito Collectie

VERFRISSING UIT HET CARIBISCH GEBIED

Het staat buiten kijf dat de Mojito cocktail zijn oorsprong vindt in Havana, de grootste stad en hoofdstad van de Republiek Cuba, in het noordelijk Caribisch gebied. Dat is echter zo exact als we kunnen zijn. De rest van het verhaal, zoals de specifieke locatie en de oorspronkelijke maker, wordt nog steeds grotendeels betwist.

Een populaire theorie is die over een kleine groep en hun zoektocht naar medicijnen voor verschillende tropische ziekten. Het gezelschap zou in Cuba aan land zijn gegaan en zijn teruggekeerd met ingrediënten zoals een ruwe vorm van rum, gemaakt van suikerriet vermengd met limoen, suikerrietsap en munt. Afgezien van het feit dat limoensap dysenterie en scheurbuik effectief voorkomt, dienden de andere ingrediënten om de scherpe smaak van de rum te maskeren.

Er is nog een andere theorie dat Sir Francis Drake, een Engelse zeekapitein die in het midden van de 15e eeuw leefde, de uitvinder van de cocktail is. In plaats van rum, bereidde hij het echter met brandy en alle andere combinaties van ingrediënten en noemde het "El Draque." De huidige naam kwam later.

De Mojito cocktail wordt ook in verband gebracht met Afrikaanse slaven in Cuba die in de suikerrietvelden werkten en verantwoordelijk zijn voor de naam "Mojito".

Ongeacht of deze bijzondere cocktail werd uitgevonden door een medicijn zoekende partij, een zeekapitein, of Afrikaanse slaven, verschillende beroemdheden gaven het bekendheid ergens in de jaren 1930. Prominent onder hen was de Amerikaanse journalist, romanschrijver en sportman, Ernest Hemingway. De zeer bewonderde avonturier ontwikkelde een smaak voor de goede oude cocktail in een bar in Havana genaamd La Bodeguita del Medio, waar hij een vaste klant werd. Als iemand die geliefd was bij zijn generatie en nog meer bij latere generaties, is het geen wonder dat hij veel aandacht kon trekken voor de Mojito en dus voor de bar. Wat met zijn beroemde inscriptie, "Mijn Mojito in La Bodeguita, mijn daiquiri in El Floridita," vetgedrukt op een muur van de bar, samen met de handtekeningen van andere opmerkelijke beroemdheden, zoals Errol Flynn en Nat King Cole. Zo werd de Mojito een sensatie en bleef tot op de dag van vandaag aan de top van de beroemdste cocktails ter wereld.

EEN MOJITO MAKEN

Als je een spatel en een roerlepel hebt samen met witte rum, suiker, limoensap, sodawater en munt, dan heb je alles wat je nodig hebt om jezelf een Mojito cocktail te maken. Volg deze eenvoudige stappen;

  • Voeg ongeveer 7 verse muntblaadjes, een scheutje club soda, 2 theelepels suiker (of naar smaak) toe aan een highball glas.
  • Spatel een beetje, net genoeg om de smaak van de munt te extraheren en de suiker op te lossen
  • Snijd de limoen in tweeën, pers ze allebei uit en doe een helft in het glas.
  • Voeg 6cl (2oz) rum toe en roer.
  • Vul het glas met ijsblokjes en garneer met een takje munt als u dat lekker vindt.

Voila! Je hebt de perfecte Mojito cocktail. Een groot voordeel van deze cocktail is dat het basisrecept kan worden aangepast aan de persoonlijke smaak. Zo kan de limoen vervangen worden door citroen of een andere verse citrusvrucht; de rum kan vervangen worden door wodka, tequila (Mexicaanse Mojito), gin en sprite (Engelse Mojito), of zelfs zonder enige alcoholische drank (Virgin Mojito) en enz.

Zoals al eerder gezegd, is de Mojito cocktail the way to go op een warme zomermiddag. Een waarschuwing: maak geen volle kan voor jezelf, anders kom je in de verleiding om alles op te drinken en zo hoog als een vlieger te eindigen. Ja, de legendarische Cubaanse highball kan dat ook.